Iden om YAG startade för ganska många år sedan när den förts mineralmakeupen började komma in på den svenska marknaden. Marknaden välkomnade trenden med öppna armar, men ganska snart stod det klart att det också var många som reagerade med rodnad och klåda.

Ämnet som gav klådan är för visso en oxidering, kallad Bismuth oxid eller Vismut. Det solida ämnet Bismuth är en tungmetall som är lätt radioaktivt och är väldigt likt arsenik i sin uppbyggnad. Oxiderad Bismuth får en fin rosaaktig nyans och därav kom den att hamna i t.ex Mineral foundation, rouge och eyeshadow.

Om man tar en håranalys och skickar på kemanalys kan man se i svaren vilka som använder vissa sorter av Mineralmakeup. Så tänk på att ta reda på vad det är för ämnen i Mineralmakeupen du använder. Det är ditt ansvar som konsument. Självklart säljs ingen Mineralmakeup som har för höga halter med Bismuth i Sverige. I vart fall inte de som kommit in på laglit sätt och har genomgott de säkerhetstester som svensk och EU lag kräver. Men vågar du chansa!? Vad gör tungmetallen med din kropp i det långa loppet? Det vet vi inte i dagsläget då det inte finns någon långvarig studie eller forskning.

Det var på grund av detta som YAG kom till. Att det måste kunna gå att hitta Mineralmakeup på marknaden som är ren och utan skadliga eller tilltäppande ämnen som Bismuth, Talk och Mineraloljor.

YAG sweden tillverkas helt för hand i vackra Halmstad, Sverige. På en liten gård i en vacker Ekbacke växer just nu YAG´s nya faciliteter i form av råvarulager, tillverkning, labb och renrum samt kontor fram. Vi jobbar för en hållbarare framtid och hoppas även kunna skapa fler arbetstillfällen för unga.